بدون تردید انتخاب بذر مناسب برای شروع کشاورزی امری ضروری و مهم می باشد.
در این مقاله خوشه طلا سعی داریم نکاتی را ذکر کنیم. که در انتخاب بذر یا به اصطلاح کشاورزان مازندرانی(تیم بینج) در مزرعه لازم است رعایت گردد.
گیاه برنج یک گیاه خود گشن (خود تلقیح) است! ولی تا ۳درصد دگر گشن می باشد. بعضی ارقام تا ۶ درصد دگر گشنی دارند. به منظور کاهش دگر گشنی و تهیه بذر خالص در صورتیکه اطراف مزرعه مورد نظر ارقام دیگر برنج کشت شده باشد. و زمان گل دهی مزرعه مورد نظر و مزارع مجاور تقریباً همزمان باشد باید از بذرگیری تا دو متری حاشیه مزرعه خودداری و از دومتری به طرف داخل زمین نسبت به انتخاب و تهیه بذر اقدام گردد!
در صورت عدم وجود ارقام دیگر می توان از حاشیه مزرعه نیز به طریق خوشه کشی یا با استفاده از خرمن کوبی اقدام به تهیه بذر نمود.
برای انتخاب بذر در مزرعه نکات زیر ضروری است:
1- محل بذر گیری عاری از علف هرز باشد. بدین منظور علف های هرز باید قبل از گل دهی و بذر دهی از مزرعه خارج شوند.
2- سایر ارقام به جز رقم مورد نظر قبل از ظهور خوشه و قبل از گل دهی باید از مزرعه خارج گردند.(دلک گیری شود!)
3- آن بخش از مزرعه که سالم و عاری از بیماری است برای بذر گیری انتخاب گردد. در صورت امکان در آن قسمت از مزرعه از سموم قارچ کش برعلیه بیماریها استفاده گردد.
4- محصول مزرعه کاملا رسیده باشد یعنی زمانی که بیش از ۹۵درصد شلتوکها زرد شده باشد البته در ارقام حساس به ریزش این درصد کمتر باشد.
5- دستگاه خرمن کوب کاملا تمیز و عاری از سایر بذر ارقام دیگر و علف های هرز باشد.
6- در زمان تهیه بذر با استفاده از خرمن کوب باید دور خرمن کوب طوری تنظیم گردد. که منجر به شکسته شدن بذر، آسیب دیدن به جنین و پوست کندن آن نگرد. در این رابطه خرمن کوب های تیلری توصیه می گردد.
7- بذر به دست آمده پس از خشک شدن و کاهش رطوبت در حد ۱۴ درصد در جای خشک و خنک نگهداری گردد.
8- انتخاب بذر مناسب با توجه به شرایط موجود منطقه و خاک! یعنی بعضی زمین های کشاورزی برنج های پرمحصول مانند فجر و شیرودی عملکرد بهتری دارند. و در بعضی خاک ها هم ارقام طارم عطری و طارم هاشمی!
این مورد با توجه به خاک زمین و شرایط منطقه باید در نظر گرفته شود.
9- چنانچه بذر بدست آمده در سال بعد مورد استفاده قرار نگیرد. در تابستان سال بعد باید در جای خشک و خنک نگهداری گردد و برعلیه آفات انباری کنترل و مراقبت های لازم به عمل آید.
به منظور کنترل آفات انباری خصوصاً سوسک سرخرطومی از قرص فستوکسین به تعداد ۳ تا ۵ قرص به ازای هرتن بذر استفاده می شود.
قرص را باید بیرون کیسه قرار داده و بالای کیسه بذر را با نایلون به مدت ۲ تا ۳ روز با نایلون پوشش داد. تا گاز متصاعد شده باعث از بین رفتن آفات انباری گردد.در صورت استفاده از این بذر برای کشت باید میزان بذر مصرفی از حد معمول بیشتر گردد چون در این مدت از قوه نامیه آن کاسته می گردد.(حتی الامکان سعی شود از بذر در همان سال اول استفاده شود.)
برای خرید برنج و یا مشورت در مورد بهترین انتخاب بذر برای زمین کشاورزی خود می توانید با کارشناسان خوشه طلا تماس حاصل فرمایید.
6 پاسخ
نکات خوبی بود ممنون از شما
عالییی
اگه بذر رو سال اول استفاده نکردیم برای سال بعد قابل استفاده ست؟
سلام
بله علی عزیز اگر شرایط نگهداری مناسب باشد قابل استفاده هست ولی درصد جوانه زدن کمتر می شود
من استفاده کردم محصول خوبی نگرفتم
نکات جالبی بود
تشکر