logo-bala

ورود/عضویت

بلاست برنج چیست و راه های مقابله با آن؟

بلاست برنج چیست

در مقاله نکات ضروری خزانه برنج گفته شد که اگر بعد از برداشتن نایلون اگر در خزانه بیماری بلاست را مشاهده کردیم. می توانیم از قارچ کش هایی مثل ناتیوو یا ویستا استفاده کنیم و به راحتی این بیماری را کنترل کنیم.
اما در این مقاله می خواهیم به این بیماری بپردازیم که دقیقا چیست و چگونه بوجود می آید.

بیماری بلاست برنج چیست:

بلاست را می توان به عنوان مهم ترین بیماری قارچی نام برد. که در مزارع برنج یافت می شود. به خصوص در ارقام محلی (طارم) و ارقامی که مقاومت کمتری دارند و بعضا خسارت های کم و زیاد بر دوش کشاورز میگذارند.

علائم بیماری بلاست در گیاه برنج:

نقطه های قهوه ای کوچک بر روی برگ ها در مرحله ابتدایی بیماری تشکیل می شود. سپس نقطه ها به صورت لکه های محدود و دوکی شکل با انتهای تیز گسترده می شود. از لحاظ ظاهر این لکه ها مرکز متمایل به خاکستری با حاشیه قهوه ای دارند.
این علائم زمانی بروز می کند که گیاه هنوز شروع به خوشه دهی نکرده باشد.
اما زمانی که گیاه حداقل ۲۰ درصد از خوشه های خود را نمایان کرده باشد علائم ان در خوشه ها بیشتر نمایان می شود. به این صورت که حلقه های سیاه و قهوه ای در یقه خوشه ها ویا لکه های قهوه ای کوچک بر روی گلوم ها نمایان می شود.

بلاست برنج چیست
بیماری بلاست چیست

شرایط مطلوب برای بیماری بلاست:

1- دمای شب کمتر از ۲۰ درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی بالای ۹۰درصد باشد.
2- هوا ابری یا بارانی (به صورت مه)باشد.هرچه میزان نور افتاب کمتر باشد شرایط برای بیماری بلاست محیا تر است.
3- استفاده زیاد از کود های نیتروژنه که عمدتا اوره می باشد
4- وجود علف های هرز باریک برگ که به عنوان میزبان جانبی عمل می نماید.
5- استفاده از بذرهای الوده(همان بذر هایی که در خزانه رشد می کنند)
6- وجود بقایای الوده گیاهی در مزرعه

بلاست برنج

روش های مبارزه با بیماری بلاست:


1- کشت ارقام مقاوم در برابر این بیماری
2- کاهش مصرف کود های نیترژنه (متناسب با نیاز گیاه و خاک)
3- خیساندن بذر با محلول قارچ کش تری سیکازول ۶درصد ۲۴ساعت قبل از نشا کاری
4- سمپاشی با قارچ کش تری سیکازول ۶ درصد دوبار با فواصل ۲۵ روز
5- استفاده از قارچ کش هایی مثل ناتیوو یا ویستا
6- سمپاشی با قارچ کش ادی فنفوس به میزان ۱میلی لیتر در ۱لیتر اب برای زمانی که گیاه بعد از خوشه دادن دچار بلاست شده است
7.از بین بردن و سوزاندن کلش و بقایای الوده که از محصول قبل باقی مانده است.

با انجام موارد بالا شما تا حد بسیار زیادی می توانید از این بیماری جلوگیری کنید و در صورت مواجه با این بیماری روش های درمانی را در پیش بگیرید و مشکل را برطرف سازید.

امتیاز شما به این مطلب
5/5

فهرست مطالب

2 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شانزده − سه =